Εντυπωσίασε 8χρονος χορεύοντας ζεϊμπέκικο (βίντεο)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 150 διαγωνιζόμενοι, φίλοι του ζεϊμπέκικου διαγωνίστηκαν

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ζεϊμπέκικου στην Αθήνα την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024. Η Πρωτεύουσα χόρεψε σε ρυθμούς…9/8 σε ένα τριήμερο Φεστιβάλ Ζεϊμπέκικου που κέντρισε τα βλέμματα και τις εντυπώσεις, από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου στο Αθλητικό Κέντρο ΔΑΪΣ στο Μαρούσι.

Περισσότεροι από 150 διαγωνιζόμενοι, φίλοι του ζεϊμπέκικου και της Ελληνικής κουλτούρας, από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία αντάμωσαν στην Αθήνα διαγωνίστηκαν, ενημερώθηκαν με σεμινάρια για το ζεϊμπέκικο και διασκέδασαν… Ελληνικά!

Ένα 3ημέρο που διοργάνωσε η παραγωγός και διοργανώτρια χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων Δώρα Σατολιά.

Στο διαγωνιστικό κομμάτι την πρώτη θέση και το Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Νίκος Κότιας από το Πλατανόρευμα Κοζάνης, οποίος και χάρισε την υποτροφία στον δεύτερο νικητή της κατηγορίας, ένα παιδί μόλις 8 ετών με μοναδικό ταλέντο και αγάπη για το ζεϊμπέκικο. Ο μικρός Ανδρέας Αναγνωστόπουλος κέρδισε δίκαια την 2η θέση και τις εντυπώσεις. Την 3η θέση πήρε στο διαγωνισμό κέρδισε ο Κύπριος Μάριος Κοντόπουλος στην κατηγορία Solo Open to the world Zeimpekiko.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ζεϊμπέκικος χορός, έχει ταυτιστεί με τη λαϊκή παράδοση και με την Ελλάδα και έχει πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση της ελληνικής λαϊκής μουσικής στον 20ό αιώνα, ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμβάλλοντας καθοριστικά στη μελέτη, τη διατήρηση και τη διαφύλαξη αυτών των σημαντικών στοιχείων που έχουν καθορίσει τον ελληνικό ήχο, τόσο μέσα στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

Ελληνική βραδιά και σεμινάρια!

Η πρώτη μέρα – Παρασκευή 19/1- του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ζεϊμπέκικου περιλάμβανε ελληνική βραδιά με ζωντανή μουσική και στην οποία οι συμμετέχοντες χόρεψαν με την ψυχή τους! Με τη ψυχή τους χόρεψε και ο Δημοσθένης Αθανασίου σε μια επίδειξη ψυχής, χορεύοντας ζεϊμπέκικο όντας σε αναπηρικό αμαξίδιο. Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει όμως δεν τον σταμάτησε ποτέ να προχωράει την ζωή του κερδίζοντας τη μια νίκη μετά την άλλη στον στίβο της ζωής.

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σεμινάρια ζεϊμπέκικου στη Σχολή Χορού Enrythme στη Λυκόβρυση με εισηγητές καταξιωμένους δασκάλους όπως οι Χρήστος Σακαλλής, Σταύρος Καλαματιανός, Νικόλας Καραολής, Κάαν Τεμιζέλ και Χρήστος Κατούνας. Η αυλαία του 1ου Διεθνές φεστιβάλ χορού ζεϊμπέκικου έπεσε με συμμετέχοντες και διοργανωτές να δίνουν ραντεβού στο 2ο Διεθνές φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί τον 17-19 Ιανουαρίου το 2025.

Scroll to Top