Δώρα Σατολιά: “Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ομάδες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Αγγλία και την Κύπρο”
Εκατοντάδες χορευτές, αλλά και καταξιωμένοι χοροδιδάσκαλοι, θα καταφθάσουν τις επόμενες ημέρες στη Σύρο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μία συνάντηση, η οποία θα επιχειρήσει να “παντρέψει” την κουλτούρα και την διαφορετικότητα.
Ο λόγος για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών και Λαϊκών Χορών “1st Symposium International”, το οποίο θα διεξαχθεί στο νησί από τις 6 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου.
Για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης διοργάνωσης και τους σκοπούς που αυτή επιτελεί, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η παραγωγός του Φεστιβάλ, Δώρα Σατολιά.
Πολιτισμική εμπειρία
Μια πλούσια αισθητική εμπειρία πολιτισμών και χρωμάτων, σε ένα θέαμα υψηλής τεχνικής και παράδοσης, όπου θα συμμετέχουν ξένοι και Έλληνες χορευτές, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κάτοικοι αλλά και οι παραθεριστές της Σύρου το διάστημα από την Παρασκευή 6 έως και τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για μία συνάντηση παραδοσιακών χορών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Αγγλία και την Κύπρο, με πάνω από 200 συμμετέχοντες, στο πλαίσιο 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών και Λαϊκών Χορών.
Για την αφορμή αυτής της εκδήλωσης και πολύ περισσότερο για τη διοργάνωσή της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αναφέρθηκε, μέσω της εφημερίδας, η Δωρα Σατολιά, η οποία είναι και η υπεύθυνη για το όλο εγχείρημα.
“Αφορμή για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης, στάθηκε η μεγάλη αγάπη που τρέφω για τη Σύρο. Είναι ένα νησί που δίνει μεγάλες προοπτικές σε όποιον επιθυμεί να οραματιστεί μεγάλες διοργανώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Είναι ένας τόπος που εμπνέει για οποιαδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο στοιχείο, αφορά στον συνδυασμό της εμπειρίας μου από τις πολυθεματικές επιρροές που έχω τόσο από την latin μουσική, όσο και από τους ελληνικούς και παραδοσιακούς χορούς και σκέφθηκα να διοργανώσω κάτι καινούριο”, τόνισε η κα. Σατολιά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το Συμπόσιο όντως είναι κάτι νέο, διότι συνδυάζει παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς από κάθε χώρα. Στην εκδήλωση στη Σύρο, θα συμμετάσχουν χώρες από τα Βαλκάνια. Στόχος μου βέβαια είναι η συμμετοχή χωρών από όλον τον κόσμο, όπως από το Μεξικό, την Αφρική κλπ”.
Υποστήριξε δε, ότι αποτελεί ιδιαίτερη η πρόκληση, καταξιωμένοι καθηγητές χορού από διαφορετικές περιοχές της γης να συμμετάσχουν σε ένα Φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο καθένας ξεχωριστά θα προσφέρει το δικό του στυλ και στοιχείο. “Όπως είναι ένα συμπόσιο. Μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές, χορό, μουσική, ακόμη και γευστικές απολαύσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση εάν όλα αυτά συνάδουν σε ένα “πάντρεμα” κουλτούρας και διαφορετικότητας, η κα. Σατολιά υποστήριξε ότι “για αυτό ακριβώς μιλάμε. Για ένα “πάντρεμα” διαφορετικότητας και κουλτούρας. Αυτός είναι ο σκοπός άλλωστε. Το συμπόσιο ενώνει χορευτικές κουλτούρες από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας κοινωνικά και παραδοσιακά αντιπροσωπευτικά στυλ από κάθε χώρα. Πρέπει δε να τονίσω ότι η πρότασή μου αυτή βρήκε από την πρώτη στιγμή μεγάλη ανταπόκριση με συμμετοχές από την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αγγλία. Ο ίδιος ενθουσιασμός επικρατεί και σε όλους εκείνους που θα χορέψουν για το κοινό της Σύρου, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Μιαούλη”.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα, το νησί θα επισκεφθούν περισσότερα από 200 άτομα από έξι χώρες, ενώ το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών και Λαϊκών Χορών, περιλαμβάνει χορό, κέφι, διασκέδαση, παράδοση, ξεναγήσεις, ελληνικές βραδιές και σεμινάρια 18 ωρών από 13 καταξιωμένους εισηγητές.
“Θα ταξιδέψουμε με προορισμό τη Σύρο, 260 άτομα. Μέχρι και σήμερα δέχομαι τηλεφωνικές κλήσεις για συμμετοχή στο συμπόσιο. Θα πρέπει να πω ότι θα έχουμε συμμετοχές και από Συλλόγους από το νησί που θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς, οπότε ο αριθμός των συμμετεχόντων θα ξεπεράσουν τους 300”, υπογράμμισε.
Εκτός όμως από τη μεγάλη εκδήλωση στην πλατεία Μιαούλη, η κα. Σατολία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μαθήματα χορού που θα γίνουν από καταξιωμένους εισηγητές από την Κρήτη, το Αιγαίο, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τις Κυκλάδες, την Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ρουμανία.
“Έχουμε 13 καθηγητές από Ελλάδα και εξωτερικό και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όσοι επιθυμούν, να απολαύσουν μαθήματα χορού από διαφορετικές χώρες. Μέσα από αυτά τα μαθήματα μπορούμε να ανακαλύψουμε την κουλτούρα, αλλά και τη διαφορετικότητα των περιοχών. Είναι ιδιαίτερη για εμένα τιμή που σε αυτή τη διοργάνωση θα έχω δίπλα μου καταξιωμένους χοροδιδασκάλους. Όπως τον Χρήστο Κατούνα, τον Ahmet Tozman και τον Kaan Temizel από την Τουρκία, τη Βιολέτα Σπάσκοβα από Αγγλία και Βουλγαρία, την Κατερίνα Καρατζά από τη Θεσσαλονίκη, τη Μαρία Κωσταρά από την Αθήνα, τον Δημήτρη Πετρόπουλο επίσης από την Αθήνα, την Αναστασία Ντούρου, τον Νίκο Ζουρνατζίδη από τον Πόντο, τον Λευτέρη Κορναράκη από την Κρήτη και τον Νίκο Σολάρη από τη Σύρο”, κατέληξε στις δηλώσεις της, η παραγωγός του Φεστιβάλ.