Συνέντευξη με τη Δώρα Σατολιά!

Η Δώρα Σατολιά είναι μια διακεκριμένη πρώην σολίστ -πιανίστα και νύν διοργανώτρια σημαντικών χορευτικών εκδηλώσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Για όσους δεν το γνωρίζετε έχει σπουδάσει στο Juilliard School της Νέας Υόρκης αρχίζοντας και τα πρώτα της βήματα στον αθλητικό λάτιν χορό. Στις Η.Π.Α έχει λάβει σε πολυάριθμους διαγωνισμούς χορού με διακρίσεις (Ohio Star Ball, Crystall Ball, Wisconsin State Dancesport Championships κτλ).

Στην Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια όπου άρχισε την διδασκαλία χορού στη σχολή του Jason Roditi και συνέχισε τον αθλητικό χορό με προπονητή τον Ανδρέα Γρίβα, κερδίζοντας τίτλους στην Αθήνα και Βουλγαρία.Διδάσκει και χορογραφεί ως ανεξάρτητη μονάδα σε παιδιά και ενήλικες Latin και Modern Dance.Είναι η διοργανώτρια του 2ου Superstars Dance Show in Athens με τους παγκόσμιους πρωταθλητές λάτιν Michael Malitowski – Joanna leunis και με την ευκαιρία αυτής της μεγάλης εκδήλωσης θέλαμε να της κάνουμε κάποιες ρωτήσεις:

  • Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα event χορού?

H αλήθεια είναι ότι δεν ήταν προγραμματισμένο να γίνει… Η επαφή μου με τον χορό ήταν κυρίως ως αθλήτρια διαγωνιζόμενη λάτιν και αργότερα ως δασκάλα-χορογράφος. Οι διοργανώσεις προέκυψαν και εξελίχθηκαν με την στήριξη του κόσμου. Η πρώτη μου ιδέα ήταν να διοργανώσω ένα μικρό διαγωνισμό λάτιν σε μια μικρή αίθουσα χορού μόνο και μόνο για να δώσω την ευκαιρία στους μαθητές μου να βελτιώσουν το χορό τους. Δεν είχα βλέψεις να κάνω κάτι παραπάνω από αυτό. Η ανταπόκριση του κόσμου όμως ήταν τέτοια που με παρακίνησε να συνεχίζω να διοργανώνω μικρούς διαγωνισμούς. Το ένα έφερε το άλλο και οι διαγωνισμοί μεγάλωσαν, προστέθηκαν και άλλες ιδέες και διοργανώσεις και έφτασα εδώ χωρίς να το καταλάβω.

  • Βλέπουμε ότι γενικά προσπαθείτε να φέρετε μεγάλα ζευγάρια από το εξωτερικό, πώς και αυτό το τόσο μεγάλο διάβημα?

Παρακολουθούσα με δέος την Yulia Zagoruychenko και τον Riccardo Cocchi στο World Superstars Show στο internet πολλές ώρες και σκέφτηκα ότι θα ήταν πάρα πολύ ωραία αν κατάφερνα να τους προσκαλέσω να παρουσιαστούν στην Αθήνα. Στην αρχή κάποιοι προσπάθησαν να με αποτρέψουν λέγοντάς μου πόσο καταστροφικό θα ήταν αυτό. Ακολούθησα όμως το ένστικτό μου και έτσι με επιτυχία άρχισε η ιστορία με αυτά τα μεγάλα show. Νομίζω ότι έχουμε ανάγκη από ποιότητα, εικόνες και πρότυπα. Μόνο αυτά τα μεγάλα ζευγάρια του εξωτερικού μπορούν να μας δώσουν τόσα πολλά με τον χορό τους, το ήθος τους, τον επαγγελματισμό τους και την εξέλιξή τους. Είναι μια ανάσα λυτρωτική ελπίδας και αναζωογόνησης για τον χορό και για την υψηλή τέχνη γενικότερα που όλοι μας την έχουμε ανάγκη.

  • Πόσο δύσκολο είναι να οργανωθεί ένα τέτοιο μεγάλο event?

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις ακόμα βρίσκονται σε εμβρυικό στάδιο στην Ελλάδα γιατί ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να τις εκτιμήσει και να καταλάβει την αξία τους. Αυτό που μου έκανε την περισσότερη εντύπωση την πρώτη φορά – ευτυχώς λιγότερο τώρα- με τον Riccardo Cocchi και την Yulia Zagoruychenko ήταν οι ερωτήσεις από κάποιους έμπειρους σχολάρχες και προπονητές χορού όπως: A! Θα χορέψει η Zagoruychenko. Μάλιστα. Τί άλλο θα έχει το πρόγραμμα?

Είχα σοκαριστεί όταν το πρωτοάκουσα αυτό γιατί στην δική μου λογική είναι ανήκουστη αυτή η ερώτηση και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσω τους λόγους. Την δεύτερη φορά τώρα με τον Malitowski – Leunis ο κόσμος είναι πιο διαβασμένος, ξέρει τί να περιμένει και έρχεται με την ψυχολογία να παρακολουθήσει ένα μοναδικό θέαμα με τους πρωταθλητές κόσμου και όχι για να δει πολλαπλές παραστάσεις που θα μπορούσε να δει σε μια οποιαδήποτε παράσταση. Η ποιότητα έχει και το κόστος της βέβαια και ο κόσμος θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για το αν θα μπορεί και θέλει να τις υποστηρίζει ή όχι. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο.

  • Πώς βλέπετε το κοινό στην Ελλάδα ,σε σχέση με τα μεγάλα ονόματα τα οποία έρχονται στην Ελλάδα τους αρέσει?

Φυσικά και ενθουσιάζονται και μένουν με τροφή ψυχική και πνευματική για το υπόλοιπο της χρονιάς είτε ασχολούνται με το χορό ή όχι.- Θα θέλαμε να επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο στα χορευτικά ζευγάρια που προσκαλείτε από το εξωτερικό. Από όσο γνωρίζουμε αυτά τα ζευγάρια δεν κάνουν μόνο show αλλά και σεμινάρια και ιδιωτικά μαθήματα.

  • Βλέπετε τον κόσμο να διψάει να κάνει μάθημα μαζί τους, και πόσο εύκολο είναι κάποιος να κλείσει κάποιο μάθημα με αυτά ζευγάρια αυτά?

Τα παιδιά που ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητικό χορό πάντα κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και σεμινάρια μαζί τους. Από την εμπειρία μου μέχρι στιγμής, δεν είχα ποτέ πρόβλημα να κλείσω όλες τις ώρες προπονητών όπως ο Malitowski και η Leunis, Cocchi και Zagoruychenko.

  • Πώς νιώθετε που περνάτε κάθε φορά τόσες μέρες με τόσο μεγάλα ονόματα του χώρου?

Νοιώθω καταπληκτικά γιατί αισθάνομαι ότι μαθαίνω τόσα πολλά από την καθημερινότητά τους, την συγκέντρωσή τους, την αξιοπρέπεια και το ήθος τους. Είναι μοναδική εμπειρία και κληρονομιά να ξέρω ότι στο τέλος της ημέρας και ύστερα από μια πολύ καλή συνεργασία μαζί τους έχω δυο καινούργιους φίλους τον Riccardo και τη Julia! Τους θαυμάζω και τους αγαπώ ταυτόχρονα! Ανυπομονώ να γνωρίσω και τον Mallitowski – Leunis και ελπίζω η εμπειρία μαζί τους να μου αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις.

  • Μας ετοιμάζετε για του χρόνου κάποιο άλλο μεγάλο event?

Μέχρι την επόμενη χρονιά κάτι θα σκεφτώ. Για φέτος όλες μου οι εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες μέχρι και τον Ιούλιο 2012.

  • Τί άλλα event έχετε ετοιμάσει για φέτος?

Δύο διαγωνισμούς λάτιν και Οριεντάλ σε αίθουσες, δύο φεστιβάλ σε γήπεδα, δύο dance fashion shows … Το καλοκαίρι ανυπομονώ για το Summer Dance Camp που γι’ αυτό σύντομα θα έχετε όλες τις πληροφορίες!

  • Θα θέλατε να δώσετε κάποιο μήνυμα στους ανθρώπους του χορού?

Να συγκινούνται και να αποζητούν το χορό όπως τα μικρά παιδιά, γιατί η αγάπη και τα συναισθήματα των παιδιών είναι πάντα αληθινά.

Scroll to Top