Η Δώρα Σατολιά μιλάει στους DanceLocos!

Η Δώρα Σατολιά είναι απόφοιτος του φημισμένου Juilliard School of Music and Dance της Νέας Υόρκης με Bachelor και Master Degrees όπου σπούδασε με υποτροφία. Έφυγε από την Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσική, σε ηλικία 16 ετών έχοντας στην κατοχή της την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση, το Χρυσό Μετάλλιο Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού από το Ωδείο Αθηνών, το οποίο έχει δοθεί μόνο πέντε φορές στα 150 χρόνια λειτουργίας του Ωδείου. Η καριέρα της ως σολίστ πιάνου περιλαμβάνει πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις με πρώτα βραβεία σε δεκαπέντε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στις Η.Π.Α.

Έχει δώσει συναυλίες σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Μεξικό, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία και φυσικά Ελλάδα. Έχει εκδώσει δύο cd από ζωντανές ηχογραφήσεις στη Νέα Υόρκη και Σικάγο: Live in Concert, New York και Musical Portait, Chicago. Η πιο σημαντική της διάκριση στο εξωτερικό ήταν η πρώτη θέση στο διαγωνισμό Gina Bachauer στη Νέα Υόρκη καθώς και η αντιπροσώπευση της Ελλάδας το 2004 στη σειρά συναυλιών Rising Stars που έγινε στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το 2007 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελληνικών Σωματείων Βορείου Αμερικής για την προσφορά της στην τέχνη και τον Ελληνικό Πολιτισμό.Με το διαγωνιστικό χορό Latin ασχολείται επαγγελματικά από το 2000. Έχει σπουδάσει χορό στο Σικάγο με τους Allen Desterhaft, Nadia Eftendal και πληθώρα άλλων σπουδαίων διδασκάλων. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμους διαγωνισμούς χορού στις ΗΠΑ όπως Ohio Star Ball, Emerald Ball, Crystal Ball κατακτώντας σημαντικές θέσεις. Στην Ελλάδα κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 2007 στο Acropolis Cup.

Διδάσκει χορό και πιάνο και επεκτείνεται στη διοργάνωση διαγωνισμών χορού, φεστιβάλ και πληθώρα εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη των καλλιτεχνικών δρώμενων στην Ελλάδα. Το επίσημο site των διοργανώσεων είναι το www.satolia.com, όπου και μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα επερχόμενα events. Ένα site πρότυπο στην οργάνωση εκδηλώσεων για την Ελλάδα!

  1. Πως ένιωσες όταν έφυγες από την Ελλάδα σε ηλικία μόλις 16 ετών για να κυνηγήσεις το όνειρο σου;

Ένιωθα ότι ο κόσμος μου ανήκε και έφευγα μακριά για να τον κατακτήσω με εφόδια την θέληση, την εργατικότητα, τις φιλοδοξίες και βέβαια την πίστη στο ταλέντο μου. Δεν θα μπορούσα να είχα επιβιώσει στο τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον του Juilliard School στη Νέα Υόρκη αν δεν αισθανόμουν έτσι. Και νομίζω ότι δικαιώθηκα.. Η παραμονή, οι σπουδές και η καριέρα μου στην Αμερική μου έδωσαν πολλά εκτός από βραβεία και διεθνείς διακρίσεις γιατί αυτά τα 10 χρόνια στο εξωτερικό χρωστώ αυτό που είμαι τώρα. Ήταν μοναδική εμπειρία και σφυριλάτισμα χαρακτήρα. Συνιστώ σε όλα τα παιδιά που πιστεύουν στον εαυτό τους να φεύγουν ..μακριά και να τολμούν αυτό που οι άλλοι τους λένε όχι!

  1. Από μικρή ηλικία “επένδυσες” στην καριέρα σου. Πως επηρέασε την προσωπική ζωή σου η έντονη ενασχόληση σου με την μουσική και τον χορό;

Η ενασχόληση μου με την μουσική και τον πρωταθλητισμό της μουσικής ως σολίστ πιάνου απλά δεν μου άφηνε χώρο για τίποτα άλλο. Δεν υπήρχε προσωπική ζωή ούτε καν κοινωνική ζωή. Υπήρχε μόνο το πιάνο. Ο χορός ήρθε ως βάλσαμο στην αρχή γιατί μου έδωσε όλα αυτά που μου έλειπαν από την μοναχικότητα του σολίστα. Αργότερα όμως όταν μπήκα ενεργά στον πρωταθλητισμό και του χορού είδα το έργο για δεύτερη φορά..!

  1. Έχεις πολλές εμπειρίες από διοργανώσεις του εξωτερικού και συχνά φιλοξενείς κορυφαία ζευγάρια του χώρου. Πως θα χαρακτήριζες το επίπεδο όχι μόνο των αθλητών αλλά και γενικότερα των διοργανώσεων στην Ελλάδα σήμερα?

Το επίπεδο των αθλητών στην Ελλάδα είναι αυτό που η Ελλάδα τους επιτρέπει να είναι σε συνδυασμό με την δύναμη και πάθος των αθλητών για προσωπική καταξίωση και ποιότητα χορού. Δυστυχώς ακόμα γίνεται σε ατομικό επίπεδο χωρίς υποδομές, παιδεία, κρατική στήριξη και ανάδειξη. Η εικόνα των διοργανώσεων στην Ελλάδα όταν γύρισα από την Αμερική το 2001 ήταν πολύ «φτωχή». Από το 2008 και μετά που άρχισα να ασχολούμαι με την διοργάνωση διαγωνισμών χορού ακολούθησαν και άλλοι ανεξάρτητοι διοργανωτές και τώρα είναι πιο <πλούσια> η εικόνα από ότι 10 χρόνια πρίν. Έχει δρόμο πολύ όμως μπροστά… Το ξέρω λόγο της αναπόφευκτης σύγκρισης των διοργανώσεων του εξωτερικού σε όλα τα επίπεδα.. Σιγά σιγά όμως μπορούν να γίνουν σπουδαία πράματα αρκεί να υποστηρίζονται από αληθινές προθέσεις για την καλυτέρευση του χορού στην Ελλάδα και όχι για προσωπική μεγαλομανία και ανάδειξη.

  1. Τι πιστεύεις ότι θα έπρεπε να αλλάξει ή να διορθωθεί ώστε ο αθλητικός χορός στην Ελλάδα να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα;

Για να φτάσει η Ελλάδα το επίπεδο των διοργανώσεων στο εξωτερικό θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου και των αθλητών ως προς την σοβαρότητα και τον σεβασμό που δείχνουν στον αθλητικό χορό. Για παράδειγμα πολύ απλά πράματα κάνουν την μεγάλη διαφορά όπως..

  • Τα ζευγάρια που έχουν ιδιαίτερα μαθήματα με παγκόσμιους πρωταθλητές θα πρέπει να βρίσκονται μια ώρα πρίν την ώρα του μαθήματος και να στάζουν από την προπόνηση που κάνουν .. όχι να έρχονται 5 λεπτά καθυστερημένοι για το μάθημά τους..
  • Θα πρέπει όλοι – διοργανωτές και αθλητές – να μάθουν να είναι στην ώρα τους γιατί αυτό προσδίδει σεβασμό προς το άθλημα και προς την ενασχόλησή τους με τον χορό.
  • Δεν επιτρέπεται να προσέρχονται σε μεγάλες διοργανώσεις όπως show από παγκόσμιους πρωταθλητές και να φοράνε τζίν και σπορτέξ. Έχετε δεί να επιτρέπεται η προσέλευση του κοινού σε μεγάλα show του εξωτερικού με πρόχειρη ενδυμασία? Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο σε μερικούς αλλά είναι άλλο ένα στοιχείο που προσδίδει σεβασμό και αξία στο άθλημα και τους ανθρώπους που έχουν φτάσει στο ψηλότερο βάθρο.
  • Το πιο σημαντικό είναι να σέβονται οι αθλητές τον εαυτό τους και τον συνεργάτη τους. Αυτό είναι το πιο δύσκολο από όλα γιατί στην Ελλάδα επειδή τα περισσότερα παιδιά έχουν αρχίσει αθλητικό χορό σε μεγάλη ηλικία δεν έχουν την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στην αξία τους και στον εαυτό τους. Αυτή η υποσυνείδητη ανασφάλεια δημιουργεί όλα τα προβλήματα και αναγκάζει τα ζευγάρια να διαλύονται γιατί ο καθένας προσπαθεί να καλύψει τις ανασφάλειές του κατηγορώντας τον άλλον.. Οπότε χωρίζουν, ξαναχωρίζουν και ποτέ δεν πάνε μπροστά πραγματικά..Όταν αυτές οι μικρές αλλαγές αρχίζουν να εμφανίζονται, σιγά σιγά μπορούν να έρθουν και οι μεγαλύτερες αλλαγές.
  1. Σε αυτή την “αλλαγή” ποιος πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των επίσημων φορέων αθλητικού χορού στην Ελλάδα;

Οι επίσημοι φορείς θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και να είναι υπόδειγμα σε όλα τα παραπάπω που ανέφερα.

  1. Τελευταία υπήρξαν γεγονότα που μπέρδεψαν τους αθλητές σχετικά με την συμμετοχή τους ή όχι σε αγώνες. Μπορεί να γίνει κάτι κατά την άποψη σου για να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους αθλητές;

Αυτό είναι μεγάλο θέμα που δεν θα λυθεί εύκολα δυστυχώς όσο υπάρχουν συμφέροντα και οικονομικά κίνητρα πίσω από τους ανθρώπους και τις διεθνείς οργανώσεις. Νομίζω ότι ο κάθε χορευτής θα πρέπει να πράττει όπως αυτός πιστεύει για το δικό του όφελος και για την βελτίωση της αθλητικής του κατάστασης. Είμαι υπέρ της ελεύθερης βούλησης των αθλητών. Σέβομαι τους αθλητές που επιλέγουν να είναι πιστοί στην παγκόσμια ομοσπονδία που ανήκουν και σέβομαι τους αθλητές που επιλέγουν να είναι ανεξάρτητοι χωρίς περιορισμούς. Και οι δυο περιπτώσεις μπορούν να συνυπάρξουν αρκεί να υπάρχει καλή <γειτονία> μεταξύ των σχετικών αρμόδιων φορέων.

  1. Υπάρχουν ήδη κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Μίλησε μας για αυτές.

Στις 16 Ιουνίου διοργανώνω το 9ο Φεστιβάλ Χορού στο ΑΘΛΗΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΔΑΙΣ με διαγωνισμούς χορού σε όλες τις κατηγορίες. Είμαι πολύ χαρούμενη που την ίδια περίοδο θα βρίσκεται και η Joanna Leunis για μαθήματα και για να είναι κριτής στο φεστιβάλ. Επίσης είμαι πολύ χαρούμενη για το 1o Summer Dance Camp που διοργανώνω στο Πόρτο Χέλι. Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες στο site μoυ www. satolia.com8. Η Joanna Leunis θα είναι κριτής στο φεστιβάλ και παράλληλα θα παραδώσει μαθήματα και σεμινάρια. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους έλληνες αθλητές και κατά πόσο είναι εύκολο να κλείσει ένα ζευγάρι μάθημα με τόσο μεγάλα ονόματα;Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Joanna Leunis και τα ζευγάρια πάντα κάνουν έναν οικονομικό προϋπολογιοσμό για να κάνουν μαθήματα με μεγάλους προπονητές. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο και μπράβο τους!

  1. Dancing with the stars: μόδα που πέρασε ή μια καλή ευκαιρία για το ευρύ κοινό να γνωρίσει το χορό;

Kαι τα δύο!

  1. Το blog είναι αφιερωμένο στην προσπάθεια να επικοινωνήσει τη σημασία του χορού και της εναλλακτικής γυμναστικής στην καθημερινότητα όλων μας. Πες μας κατά την γνώμη σου τους σημαντικότερους λόγους για να αρχίσει κάποιος χορό!

Ο πιο σωστός λόγος για να αρχίσει κανείς χορό είναι επειδή το αισθάνεται.. Ο χορός είναι μια εσωτερική ανάγκη που όταν σε βρει δεν σε αφήνει ποτέ! Ο χορός δεν είναι υποχρέωση.. είναι κάλεσμα!

Scroll to Top