Η κα Δώρα Σατολιά ειναι μια γυναίκα δυναμική, ανεξάρτητη και λατρεύει το χορό. Με τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητές της,συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο του χορού στην Ελλάδα.Την Κυριακή 22 Μαίου του 2011, τη συναντήσαμε για ένα απογευματινό καφεδάκι στην Αργυρούπολη. Εκεί, μας απάντησε με ενθουσιασμό και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις μας.Ας τη γνωρίσουμε,λοιπόν, λίγο καλύτερα, μέσα από τα λόγια κ τις σκέψεις της!
- Κα Σατολιά, που γεννηθήκατε και που μεγαλώσατε? Πώς ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με το χορό? Με ποια είδη χορού έχετε ασχοληθεί?
Γεννήθηκα στον Πειραιά και άρχισα μαθήματα μπαλέτου σε ηλικία 6 ετών. Λόγω της επαγγελματικής ενασχόλησής μου με το πιάνο και την κλασσική μουσική από μικρή ηλικία, δεν κατάφερα να συνεχίσω το μπαλέτο όσο ήθελα. Παρ’ ολαυτά στα 15 μου γράφτηκα με το χαρτζιλίκι μου – κρυφά από τους γονείς μου – σε μια σχολή χορού όπου άρχισα Latin και τα ερωτεύτηκα! Στα 16 μου έφυγα για να σπουδάσω με υποτροφία στο Juilliard School της Νέας Υόρκης μουσική, όπου εκεί είχα τη δυνατότητα παράλληλα να κάνω και μαθήματα χορού. Αυτές ήταν οι πρώτες μου “συναναστροφές” με το διαγωνιστικό χορό Latin λαμβάνοντας μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς στην Αμερική στις κατηγορίες Pro/Am και Am/Am. Ήταν πολύ ωραίες εμπειρίες εκείνες για μένα γιατί στην Αμερική ο χορός είναι πολύ ανεπτυγμένος και όλες οι διοργανώσεις, οι χορευτικές είναι υποδειγματικές!
- Διδάσκετε κάποια είδη χορού και αν ναι, τι σημαίνει για σας η διδασκαλία?
Διδάσκω Latin (International Style) σε παιδιά και ενήλικες – group και ιδιαίτερα – προετοιμάζω τους μαθητές μου για διαγωνιστικές χορογραφίες και διπλώματα IDTA. Επίσης διδάσκω και μοντέρνο χορό (στυλ, jazz funk).Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με την διδασκαλία γιατί ο χορός για μένα σήμαινε μόνο να λαμβάνω μέρος σε διαγωνισμούς ως αθλήτρια Latin. Όταν γύρισα στην Ελλάδα το 2001 με “άρπαξε” στην κυριολεξία ο Jason Roditis και μου πρότεινε να διδάξω στη σχολή του εφ’ όσον θα με εκπαίδευε με τα κατάλληλα διπλώματα κ.τ.λ. Έγινε λοιπόν αυτό και έτσι άρχισε η επαφή μου με τη διδασκαλία και πραγματικά την λατρεύω! Την διδασκαλία την θεωρώ λειτούργημα και όχι επάγγελμα γιατί ο σωστός δάσκαλος χορού καλλιεργεί ψυχές όχι σώματα.
- Είστε μια γυναίκα που έχει αποδείξει πως διαθέτει ιδιαίτερο ζήλο, για την πρόοδο του χορού στην Ελλάδα. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας, ως διοργανώτρια χορευτικών αθλητικών αγώνων και λοιπών εκδηλώσεων σχετικών με το χορό?
Το ότι άρχισα να διοργανώνω διαγωνισμούς χορού ήταν κάτι πραγματικά που δεν είχα στο μυαλό μου να κάνω. Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να δώσω στους μαθητές μου ένα κίνητρο να χορεύουν καλύτερα και πιο “συγκεντρωμένα” μέσα από την εμπειρία του διαγωνισμού. Έτσι δειλά – δειλά διοργάνωσα το 2008 τον “1ο Μαθητικό διαγωνισμό χορού” σε μια μικρή αίθουσα με λίγες συμμετοχές, χωρίς μεγάλες προσδοκίες και σχέδια. Ο κόσμος και οι διαγωνιζόμενοι όμως αγκάλιασαν αυτή μου τη πρωτοβουλία τόσο ζεστά που χωρίς να το καταλάβω ακολούθησαν οι επόμενοι διαγωνισμοί σε μεγαλύτερες αίθουσες με περισσότερους διαγωνιζόμενους κ.τ.λ., κ.τ.λ.Το ένα έφερε το άλλο και βρίσκομαι μέσα σε 2 χρόνια να μετρώ πάνω από 20 διοργανώσεις διαγωνισμών, φεστιβάλ, show κ.τ.λ. Είναι υπέροχη εμπειρία όλο αυτό που συμβαίνει με τις διοργανώσεις μου και ευχαριστώ πολύ τον κόσμο που μου δίνει το κίνητρο και τη δύναμη να μπορώ από τη μεριά μου να προσφέρω αυτά που προσφέρω.Έχω πολύ μεγάλη αγάπη για το χορό, τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο απ’ αυτό. Αυτό το συναίσθημα είναι παραπάνω από αρκετό για μένα και μου δίνει ανεξάντλητη χαρά και συγκίνηση να το μοιράζομαι με τον κόσμο.
- Ποιες στιγμές της μέχρι σήμερα δραστηριοποίησής σας στο χώρο, δε θα ξεχάσετε ποτέ?
Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες, άλλες ευχάριστες και άλλες δυσάρεστες! Η ομορφότερη στιγμή της χορευτικής μου δραστηριότητας ως διοργανώτρια ήταν όταν ήμουν στο Ελ. Βενιζέλος Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 13:17 μμ. και περίμενα να παραλάβω τον Riccardo Cocchi και την Yulia Zagoruychenko. Δεν μπορώ να σας περιγράψω το πώς αισθανόμουν, νόμιζα ότι θα έσπαγε η καρδιά μου από την ανυπομονησία και την χαρά. Το διήμερο εκείνο της παραμονής τους στην Αθήνα ήταν το ωραιότερο της δικής μου δραστηριοποίησης στο χώρο!Τις δυσάρεστες στιγμές, προτιμώ να μην τις αναφέρω γιατί τις θεωρώ δεδομένες. Εφ’ όσον είμαι στο προσκήνιο είναι φυσικό να δέχομαι επιθέσεις από διάφορες μεριές και για διάφορους λόγους. Δεν με πτοούν όμως γιατί είναι αναμενόμενες και καλοδεχούμενες πλέον αν θές, γιατί έχω μάθει να τις χειρίζομαι!
- Και μια ερώτηση σχετική με τα media! Παρακολουθείτε την εκπομπή “Dancing with the Stars”? Ποια είναι η γνώμη σας? Θεωρείτε πως ο χορός έχει εμπορευματοποιηθεί στις μέρες μας?
Με δεδομένο πως, τέτοιου είδους εκπομπές οδηγούν καθημερινά, πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες στην πόρτα κάποιας σχολής χορού.Πιστεύω ότι το So you think you can dance έφερε τα αγόρια στις σχολές χορού για να μάθουν Hip Hop και το Dancing with the Stars έκανε τον κόσμο να μάθει λίγο περισσότερο τους Latin και Ballroom χορούς. Φυσικά θεωρώ μόνο θετική την ύπαρξη τέτοιων εκπομπών και είναι καλό ότι έφεραν τον κόσμο στις σχολές χορού. Θα προτιμούσα να έφερνα τον χορό και στα σχολεία όμως ως βασική εκπαίδευση και όχι μόνο στις σχολές χορού γιατί έτσι θα έδειχνε λιγότερο “εμπορικός”.
- Ας περάσουμε στο κομμάτι του αθλητικού χορού. Πώς θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο των αθλητών χορού στη χώρα μας?Την ίδια ερώτηση είχα κάνει στον Riccardo Cocchi όταν ήταν εδώ. «Πως βλέπει το επίπεδο των αθλητών στη χώρα μας». Μου απάντησε ότι έχει δει πρόοδο στο επίπεδο των διαγωνιστικών ζευγαριών αλλά δεν ήταν σίγουρος κατά πόσο ήταν διατεθειμένα τα ζευγάρια πραγματικά να δουλέψουν αφοσιωμένα στο χορό τους και στις απαιτήσεις του είδους. Άλλο θέμα είναι ο ενθουσιασμός για το χορό και άλλο η πραγματική δουλειά! Για να δούμε τι θα πει μετά το διαγωνισμό στις 4 Ιουνίου…. Είμαι περίεργη και ‘γω! Πιστεύετε πως, η οικονομική κρίση που ταλανίζει αυτή την εποχή την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να ασχοληθεί ένας νέος με τον αθλητικό χορό?
Τι θα μπορούσατε να προτείνετε, ως προπονήτρια χορευτών και διοργανώτρια αγώνων, για να βοηθήσετε τους νέους να έρθουν σε επαφή με το χορό και να ασχοληθούν με αυτό το υγιές άθλημα?Πιστεύω ότι όποιος θέλει να κάνει κάτι πραγματικά θα βρει τρόπους να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια συναντά ακόμα και αν αυτά είναι οικονομικά. Θα έλεγα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το χορό να τον αντιμετωπίσουν με αφοσίωση, σοβαρότητα και υπομονή. Πέρα από τα λαμπερά Swarovski, τα εντυπωσιακά φορέματα και τις ελκυστικές σιλουέτες βρίσκεται ένας απαιτητικός αθλητικός τομέας που η ουσία του βρίσκεται στην πειθαρχία και την σκληρή δουλειά. Αν οι νέοι αντιμετωπίζουν το χορό έτσι, τότε θα μπορούν να πλάθουν χαρακτήρες μέσα από αυτόν και όχι μόνο χορογραφίες.
- Πώς αξιολογείτε από την εμπειρία σας τη δράση της Ε.Χ.Ο.Ε.( Εθνική Χοροαθλητική Ομοσπονδία Ελλάδος) και του Ε.Σ.Χ.Ε.(Εθνικό Συμβούλιο Χορού Ελλάδος), στη χώρα μας?
Κατά πόσο πιστεύετε πως, συμβάλλουν στη βελτίωση του χορευτικού αθλητικού επιπέδου στην Ελλάδα?Πιστεύω πως και οι δυο έχουν συμβάλλει στην προώθηση του διαγωνιστικού τομέα στη χώρα μας με την ύπαρξή τους, κυρίως τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους. Εκεί που κρίνονται όμως οι σχέσεις είναι όταν περνάνε τα χρόνια και φαίνεται καθαρά η πορεία του σωστού, μετρίου ή κακού επαγγελματία. Ο κόσμος έχει εκπαιδευτεί πλέον να ενημερώνεται, να συγκρίνει και να απαιτεί και αυτός ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τις εκάστοτε ομοσπονδίες και τους εκάστοτε διοργανωτές αθλητικών – χορευτικών δρώμενων.
- Σ.Α.Χ.Ε. : Πολύς κόσμος δε γνωρίζει ακόμα για την ύπαρξη αυτού του Συλλόγου. Πρόκειται για έναν πρόσφατα νεοϊδρυθέν σύλλογο αθλητών χορού στην Ελλάδα. Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή την πρωτοβουλία των αθλητών? Πιστεύετε πως, με σωστή και θεμιτή διαχείριση του Συλλόγου, θα καταφέρουν οι Έλληνες αθλητές να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, τα οποία φαίνεται να πλήττονται?
Ναι πιστεύω πως οι Έλληνες Αθλητές έχουν φωνή, δύναμη και ισχυρές δυνατό-τητες ανάπτυξης. Πιστεύω στους ανθρώπους που πραγματικά αγαπάνε το χορό και τον υπερασπίζονται με καθαρή συνείδηση χωρίς να κάνουν το παράλογο λογικό. Αυτή είναι η θέση και δράση του Συλλόγου που θέτει δυο πολύ απλούς κανόνες. Τον σεβασμό και την ανιδιοτέλεια!Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια πιστεύω ότι πολλά καλά θα γεννηθούν από τον Σύλλογο γιατί ο Σύλλογος απαρτίζεται από παιδιά που έχουν την τόλμη και την πυγμή να “τσαλακωθούν ” για το χορό. Και αυτό πιστεύω ότι είναι σπουδαίο! Ο Σύλλογος θα δικαιωθεί και θα προσφέρει πολλά!
- Κλείνοντας σιγά σιγά τη συνομιλία μας, θα θέλατε να μας πείτε αν έχετε ήδη κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις?Ναι, ο Ιούνιος είναι πολύ γεμάτος μήνας εκδηλώσεων για μένα.Στις 3-4 Ιουνίου φέρνω πάλι τον Riccardo Cocchi και την Yulia Zagoruychenko μαζί με την Beata για μαθήματα και σεμινάρια. Επίσης, θα είναι κριτές στο “All Latin Dancesport Grand Prix” το Σάββατο 4 Ιουνίου στη Δημαρχία Δεκατρία, Ελληνικό.Στις 18 Ιουνίου έχω τον 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορού στο ΔΑΙΣ (Εκπαιδευτήρια Δούκα, Μαρούσι) καιΣτις 25 Ιουνίου διοργανώνω τον 1ο Διαγωνισμό Φλαμένγκο στο The Mall of Dance – The Dance Club στο Περιστέρι.Είμαι πολύ ενθουσιασμένη και για τις τρεις εκδηλώσεις και τις περιμένω με ανυπομονησία (και λίγο άγχος όπως είναι φυσικό). Φυσικά ξέχασα να αναφέρω τον Malitowski – Leunis στις 26 Νοεμβρίου. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το μέλλον? Θα συνεχίσετε να μας εκπλήσσετε με τις πρωτοβουλίες σας? Τι άλλο να περιμένουμε από σας?
Ναι, θα συνεχίσω να σας εκπλήσσω γιατί όχι; (χα χα!). Έχω στο μυαλό μου κάτι πολύ σημαντικό και μεγάλο που θέλω να πραγματοποιήσω αλλά δε μπορώ να σας πω κάτι ακόμα!Θα τα βρείτε όλα στο www.satolia.com
- Χορός. Ταξίδια. Έρωτας. Τρεις έννοιες διαφορετικές, αλλά με πολλά κοινά σημεία! Τι θέση έχει καθεμιά από αυτές στη ζωή σας?
Χορός=Έρωτας ο απόλυτος!Ταξίδια=Απαραίτητα αξεσουάρ της παιδείας και της κουλτούρας μας.Έρωτας=Τα άλφα και το ωμέγα της ζωής!Κα Σατολιά, σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και την ειλικρίνειά σας! Ευχόμαστε, ο χορός να σας δίνει πάντα ατέλειωτη έμπνευση και εσείς να είστε τόσο κεφάτη και δημιουργική, όπως τώρα!Ευχαριστώ πολύ και εσάς και σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στην ιστοσελίδα σας!